МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић : Приштина користи евро "на дивље", а хоће да укине динар једину легалну валуту
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина користи евро "на дивље", а хоће да укине динар једину легалну валуту

19. јануар 2024. Извор: РТС

Директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да је покушај укидања платног промета једaн од најтежих једностраних Куртијевих потеза чији је циљ егзодус српског народа. Када хоћете неком да укинте плате, пензије, студентске стипендије јасно је да желите да се обрачунате са српским народом, истакао је Петковић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Од 1. фебруара, према одлуци Централне банке у Приштини, евро ће бити једина валута у платном систему јужне покрајине.

Готово да нема породице у српским срединама у којој неко нема примања из буџета Србије. Искључиво у динарима.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је покушај укидања платног промета Републике Србије на простору Косова и Метохије готово један од најтежих једностраних потеза за Аљбина Куртија и Приштине, а циљ је буквално егзодус српског народа, који удара на опстанак српског народа на Косово и Метохији.

Ако хоћете некоме да укинете плате, пензије, социјална давања, студентске стипендије, материјалне трошкове за опстанак и функционисање институција, јасно је да желите да се обрачунате са српским народом, рекао је Петковић.

Противправна одлука Приштине

Реч је о противправној одлуци, она нема никакво правно, законско утемељење и ми смо се снажно супроставили оваквом начину гажења права српског народа на Косову и Метохији, истиче директор Канцеларије за КиМ.

“У том смислу, медијско обраћање је само један сегмент онога што радимо када је реч о нашој дипломатској борби која траје готово данима”, рекао је Петковић, наводећи да је председник Александар Вучић у Давосу имао веома значајне састанке са бројним међународним представницима, најутицајнијим људима у свету где је разговарао о ситуацији на Косово и Метохији и посебно о томе шта може да се деси уколико одлука Приштине која се односи на платни промет, ступи на снагу.

Бројни дипломатски контакти

“Чим смо сазнали за ту информацију, кренули смо са бројним дипломатским контактима, састанцима са надлежним државним органима, банкарским сектором, Поштом, Поштанском штедионицом, правили смо важне анализе”, навео је Петковић и додао да су свима у ЕУ јасно предочили катастрофалне размере уколико оваква једнострана одлука Приштине ступи на снагу.

“Ја свакако очекујем да се испуни оно што је господин Лајчак рекао, а то је да се нада решењу које се неће завршити са негативним последицама. То је изузетно важно, јер ако Бисљими говори да динар не може на простору КоМ, да они који користе динар су прекршиоци закона, па хајде, када већ отварају питање валуте на Косову и Метохији, да отворимо и питање статуса евра на простору Косова и Метохије”, указује Петковић.

Када се оде на сајт Европске централне банке, Петковић наводи да се може видети да тамо јасно стоји да валута евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији.

Приштина није потписала споразум са Европском централном банком

“И Бисљими и Курти и сви у Приштини користе евро на дивље и они се сада усуђују да говоре да је динар противзаконит и да нема право да буде на простору Косова и Метохије. А заправо једина емисиона банка која дозвољава валуту на Косову и Метохији је Народна банка, а та валута јесте динар, а не евро. Јер никакав споразум, никакав договор такозвано Косово никада није потписало ни са Европском централном банком, ни са Европском унијом", подвукао је директор Канцеларије на КиМ.

"Па ћемо посебно и то питање да отворимо, па да видимо како они који су прекршиоци европских норми, стандарда и прописа, сада могу да укину динар на простору Косова и Метохије. На крају крајева, када погледате и бриселске дијалоге и све споразуме који се односе на формирање Заједнице српских општина, то се све заснива на функционисању институција које су у платном промету државе Србије, које се односе на платну трансакцију у динарима”, објаснио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике