МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија тражи одржавање хитне седнице Савета безбедности о КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија тражи одржавање хитне седнице Савета безбедности о КиМ

02. фебруар 2024. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија затражити хитно одржавање седнице Савета безбедности УН поводом ситуације на Косову и Метохији.

Фото: Танјуг

"У понедељак ће наш представник при мисији УН, у складу са чланом 35. Повеље, чланом 3. привременог пословника у писаној форми поднети захтев за хитном седницом Савета безбедности Уједињених нација. Гвајана је председавајући Саветом безбедности. Они су, нажалост, признали Косово, али ту нема никакво право вета, потребна је већина од девет чланица, па ћемо видети да ли ћемо успети да обезбедимо већину", рекао је Вучић обраћајући се јавности у Палати Србија.

Додао је да верује да ће сада и они који су признали независност Косова гласати за то да се та седница одржи, пошто је, како је рекао, уверен да добро разумеју какве су последице злочиначке одлуке Аљбина Куртија о укидању платног промета са Србијом.

"Ми ћемо наставити своје консултације и у складу са тим тражити ту седницу и нећемо одустајати од поштовања међународних јавноправних норми и повеље Уједињених нација као највишег акта који регулише односе између држава и те светске организације и признатих земаља широм света", поручио је Вучић.

Он је рекао да је завршио писање писама која имају готово истоветну структуру што се тиче догађаја на Косову и Метохији, али је свако и персонализовано и биће адресирано на представнике држава чланица Европске уније, представнике институција ЕУ, али и председницима и премијерима свих чланица држава Савета безбедности, укључујући и Руску Федерацију и Народну Републику Кину.

Те две земље смо, додао је, у интерним консултацијама обавестили колика је наша забринутост за стање на КиМ.

"То писмо потписаћу ја, као председник Републике, то је најдуже и претпостављам најтеже писмо које сам потписао од када се налазим на челу Србије. У том писму указујем на све акте кршења међународних правних норми, на све ескалаторне потезе које је Приштина предузела у претходне две и по године. И на то шта је то што Србија у складу са Повељом УН, Резолуцијом УН и другим важећим међународним правним актима, потписаним актима, захтева од такозване међународне заједнице", рекао је Вучић.

Он је српском народу на КиМ поручио, да као председник Републике, добро зна у каквој се ситуацији налазе.

Онима којима, како је рекао, оптужују Београд за насиље које Приштина спроводи, рекао је да је тзв Косово прогласило независност, уз подршку великих сила, 2008. године, а не 2013., 2018. или 2023. године.

"Све то време смо успевали да одржимо српски живаљ, колико је год могуће, на његовим огњиштима, плаћали огроман новац, борили се за свој народ. Моја порука тим људима је да ћемо наставити да се боримо, да их никада нећемо оставити на цедилу, да је КиМ, у складу са повељом УН, у складу са уставом Републике Србије, део наше земље, и за нас ће то увек бити", поручио је председник Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић: Србија ће учинити све да Срби на КиМ добијају своја примања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија предузети све мере да Срби на Косову и Метохији добијају своја примања, у, како је рекао, тешким, готово немогућим условима.

"Молим злонамерне да не обмањују људе, не знају ништа осим да учине нешто против своје државе. Кажу, ово је прихваћено у свим споразумима, ово је некада била тема дијалога. Није никада била тема, нити је било могуће да буде, а камоли нешто друго. То је искључиво Курти урадио, у овоме нису учествовали ни Американци, ни Европљани, нити ико други", рекао је Вучић у Палати Србија.

Вучић је указао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти излази у јавност са неистинама.

"Каже да је Срба четири одсто, Срба је данас више од седам одсто, па зашто би онда уопште било потребно стварање Заједнице српских општина, или некакав посебан однос према српском народу на КиМ? То је њихова тактика да ћуте, да не критикују Куртија, а да уствари дозволе да уради све најпрљавије и најодвратније могуће ствари против српског народа", напоменуо је Вучић.

Он је навео да ће држава обезбедити довољно новца српском народу да може да живи на КиМ.

"И то, морам да кажем, са увећаним примањима, јер од данас пензије су веће за 14,8 одсто, минимална зарада је већа за 17,8 одсто, а плате у јавном сектору су веће за 10 посто. Дакле, све те увећане плате и примања наши људи ће добити. Ми верујемо да ће Куртијев режим наставити са ометањима, новим смицалицама, јер једини начин, како они сматрају, да победе Србију је да Срба не буде на КиМ, а ми ћемо урадити све да Срби опстану", поручио је Вучић.

Председник Србије је подсетио да је Приштина 2002. године једнострано увела евро као своју валуту.

"Косово није члан ЕУ, а опет, увели су евро 2002. Морате да знате да евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији, нити може да буде, не постоји ни један акт који би им тако нешто омогућио. Чак на сајту Европске комисије имате записано да Косово користи евро као де факто валуту, пошто нема споразуме са Европском унијом", рекао је Вучић.

Вучић појашњава да Приштина, када каже да Народна банка преговара са њиховом народном банком, уствари тражи признање.

"Неће добити то признање, нема тих разговора. Труде се новим триком да кажу да банка Поштанска штедионица мора да тражи посебну лиценцу или дозволу, а то не морате јер имате такозвани систем пријављивања или систем дозволе, и увек је функционисало по систему пријављивања. Опет то траже због признавања", истакао је Вучић.

Вучић: До 12 сати смо успели да исплатимо 5 милиона евра на КиМ

Срби на Косову и Метохији морају да знају да ће држава учинити све да они своја примања добију, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и рекао да је преко банке Поштанска штедионица до 12 часова исплаћено пет милиона евра за плате, пензије и социјална давања.

"Људи су уплашени, чекају у редовима да добију свој новац и ми смо већ успели још мало па трећину новца да исплатимо. У понедељак настављамо са достављањем новца преко овлашћеног и лиценцираног превозника", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

На КиМ имамо запослено 31.831 лице, пензионера 29.115, од тога 4.700 пензионера примају пензије на руке због здравственог стања, немогућности одласка у банку и сл, рекао је Вучић и додао да је број оних који примају плате и пензије 60.946.

Према његовим речима, на КиМ има и 31.586 корисника социјалних давања, те објаснио да им држава на тај начин омогућава елементарне услове за живот на њиховим огњиштима.

"Свакога месеца држава само за социјална давања издваја 350 милиона динара", навео је председник.

Вучић је рекао и да је приметио другачије реакције поводом одлуке о укидању динара на КиМ у односу на ранија саопштења.

"Овога пута однос и земаља Квинте и највећих западних сила, рекао бих и свих, готово свих чланица Европске уније или институција Европске уније другачији. Ако пажљиво пратите нијансирање у тим реакцијама, видећете да је чак америчко саопштење нешто снажније од саопштења Европске уније и верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва", рекао је председник.

Он је навео да је имао састанак са њима и да нема другог избора "већ да се надамо и верујемо у то што нам је речено".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике