МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Срби на КиМ у веома тешкој ситуацији, борићемо се да се одржи хитна седница Савета безбедности
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Срби на КиМ у веома тешкој ситуацији, борићемо се да се одржи хитна седница Савета безбедности

04. фебруар 2024. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да Србија и српски народ на Косову и Метохији у веома тешкој ситуацији због одлуке Приштине о такозваном прелазном периоду за укидање динара. Поручио је да ће Београд сутра затражити хитно заседање Савета безбедности УН и да ће се борити да добије потребну већину за одржавање те седнице.

Фото: РТС

Четврти дан је од ступања на снагу мере Приштине о такозваном прелазном периоду за укидање динара на простору Косова и Метохије. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао за РТС да су Србија и српски народ на Косову и Метохији у веома тешкој ситуацији и да је Аљбин Курти покренуо кризу која води "спирали насиља" готово сваког дана.

"Од тренутка када је Приштина донела одлуку да се забрани коришћење динара у платном промету на Косову и Метохији видели смо на који начин се Аљбин Курти, Свечља и остали у Приштини обрачунавају са српским народом на Косову и Метохији, нарочито у Метохији, где су Срби најрањивији, где су повратници", рекао је Петковић.

Додао је да је реч о Србима у Истоку, Гораждевцу, Гори и у Клини.

"Затварају нам привремене органе, износе из тих малих канцеларија где онај мали број, преостали број Срба који тамо живи прима социјална давања. Дакле, узимају канцеларијски намештај, буквално су покупили све живо из тих просторија, чак су поскидали клима уређаје и однели дрва за огрев. То вам само показује колика је мржња и Свечље и Куртија", навео је Петар Петковић.

Истакао је да су разбојници опљачкали и демолирали Пошту у Угљару, а да је затим на путу Осојане-Гораждевац јуче ујутру заустављено возило Поште и да су приведена двојица радника, а затим и управница Поште.

"Држали их више од 12 сати у полицијској станици у Пећи, испитивали. Тек синоћ око 20 часова они су пуштени својим кућама. Дакле, апсолутно је неприхватљив начин на који Аљбин Курти пре свега демонстрира силу према српском народу на КиМ. Он сада иде дотле да буквално онемогућава Србима да приме пензије и социјална давања и то Србима повратницима, јер су управо та четири милиона динара била намењена за ту врсту исплате", навео је Петковић.

"Охрабрује саопштење Џефрија Ховенијера"

Нагласио је да охрабрује последње саопштење Џефрија Ховенијера који је, како је рекао Петковић, први пут јасно и директно споменуо напад на српске институције на КиМ и оценио да је важно што се САД тако директно обратила од самог почетка кризе.

Фото: РТС

"Наравно да Америка неће мењати своју политику према такозваном независном Косову и Метохији, али у овом случају, када је у питању укидање динара које ствара хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији у српским срединама видимо другачију реакцију", истакао је Петковић.

Поручио је да ће држава Србија учинити све да Срби на Косову и Метохији добију своја примања као што су их добијали до сад.

"С друге стране имате сулуду одлуку Аљбина Куртија да укине динар, да укине платни промет Републике Србије на простору Косова и Метохије и доведе у питање опстанак српског народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Напоменуо је да више од 95.000 рачуна људи на Косову и Метохији прима неку врсту принадлежности од Републике Србије.

"Да вам не говорим какве то последице оставља по школство, по здравство. На који начин ће ти људи обезбеђивати опрему за вртиће, школе, болнице", упитао је Петковић.

Додао је да су српске институције на Косову и Метохији неопходна инфраструктура за формирање Заједнице српских општина и да нико нема право да их укида како то сада једнострано и насилно чине Аљбин Курти и Џељаљ Свечља.

"Лекари су легитимна мета само на Косову и Метохији"

Петковић је указао на то и да је Свечља лично испитивао управницу и докторку амбуланте у Приштини и да им је рекао да ће поднети кривичне пријаве због нелегалног вршења здравствених услуга.

"Реч је о једној малој амбуланти која дели зид са полицијском станицом у Приштини више од 15 година. На стотине и стотине албанских полицајаца је примило здравствене услуге у тој малој амбуланти где их је КФОР склонио 2005. године након погрома рекавши да ће тамо да буду безбедни. Па они ни тамо нису безбедни", рекао је Петковић.

Подсетио је да су лекари свуда у свету заштићени међународним конвенцијама, чак и у рату, али да су само легитимна мета на Косову и Метохији.

"Борићемо се да добијемо потребну већину за седницу Савета безбедности"

Петар Петковић је рекао да је због насиља које врши Аљбин Курти "догорело до ноктију" и да ће због тога Република Србија затражити ванредно хитно заседање Савета безбедности УН и да ће сутра мисија Републике Србије у Њујорку да поднесе захтев за сазивање седнице.

"Овог пута у фебруару је председавајући Гвајана, она је нажалост признала Косово као такозвану независну државу. Ми ћемо се борити да добијемо потребну већину гласова како би та седница била одржана, а разлози због чега тражимо ванредно заседање Савета безбедности УН јесте тај што својим поступцима, ескалаторним актима насиља из дана у дан Аљбин Курти врши етничко чишћење српског народа на Косову и Метохији или, како се то правно у конвенцијама каже, ствара неподношљиве услове живота и намерно подвргава Србе таквим условима да они не могу да опстану на Косову и Метохији већ траже излаз, нарочито на простору централне Србије", истакао је Петковић.

Напоменуо је да је од тренутка избијања свих криза у последњих годину дана преко 14 одсто Срба већ напустило простор Косова и Метохије и отишло у централну Србију.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике