МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Терор против српског становништва на КиМ се интензивира
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Терор против српског становништва на КиМ се интензивира

09. фебруар 2024. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се терор приштинског режима против српског становништва на Косову и Метохији интезивира, укључујући и физичке нападе на Србе, и да је у условима текућег прогона Срба постало сасвим јасно зашто Приштина одбија да испуни обавезу формирања ЗСО.

Фото: Танјуг

"Иако је чињеница да међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ову ескалацију, Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања. Али терор против српског становништва се интензивира, што укључује и физичке нападе на Србе", навео је Вучић у свом говору на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација.

Он је навео и да су се напади на српску имовину и приватну имовину Српске православне цркве последњих година повећали.

"Ово је квантитативно потврђено подацима, 2023. године је 179 етнички мотивисаних злочина забележено. Ово је случај институционалног физичког и структурног насиља које је праћено упадима албанских оружаних снага у институције које финансира Република Србија и којим се нападају испоруке новаца, за плаћање социјалних давања и школарина", рекао је Вучић.

Он је истакао и хапшење и малтретирање поштанских службеника који на законит начин, као и у претходних четврт века транспарентно покушавају доставити новац људима којима припада.

"Посебно истичем да Приштина све отвореније и безобзирније у спровођењу прогона Срба користи оружане формације. Те формације су састављене готово искључиво од косовских Албанаца, чије постојање на територији Косова и Метохије је непобитно, нелегално и у супротности са резолуцијом Савета безбедности 1244", поручио је Вучић.

Он је подсетио да су од новембра 2022. године такве наоружане формације користиле несразмерну силу против српског становништва 98 пута, од чега 83 пута на северу Косова и Метохије.

"Користећи механизме привремених институција, у периоду од новембра 2022. извршиле су 38 упада на север Косова и Метохије и уз нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба и Српске православне цркве, успоставиле континуирано присуство на овом подручју, где Срби чине више од 97% становништва", рекао је Вучић. арбитрарна хапшења истакнутих српских појединаца.

"Врше акте масовног застрашивања српског становништва кроз онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања па чак и вршења других аката насиља на илегално успостављеним пунктовима и на другим местима на читавом подручју Северног Косова", рекао је Вучић.

Он је додао да приштински режим врши притисак на Србе и путем безразложног отварања ватре и готово сталним присуством оклопних борбених возила у мирним урбаним срединама, путем нелегалне експропријације земље у приватном власништву Срба, коју потом користе за изградњу нових објеката војне намене на том простору.

"Доношење одлука о узимању зграда у власништву српских институција, који су власници тих објеката више од једног века, насилно отимање имовине Српске православне цркве, нарушавају специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, подстицање и уништавање српских гробаља, завођење илегалног ембарга на српску робу и заплене легалне робе у власништву српских трговаца", навео је Вучић.

Он је указао да списак противправних активности Приштине није тиме исцрпљен и шири је када се укључи деловање против Срба у свим другим областима Косова и Метохије.

"Подсећења ради, наоружане групације Албанаца на Косову и Метохији су према резолуцији 1244 Савета безбедности УН морале да буду демилитаризоване, што подразумева и забрану њиховог поновног формирања у једном или другом облику. Њихово опремање савременом војном опремом је несумњиво супротно са резолуцијом", навео је Вучић.

Према његовим речима, насиље и прогон који Приштина сада отворено спроводи против Срба, природни је део дуготрајног систематског и широко распрострањеног напада на српско цивилно становништво на читавом простору Косова и Метохије.

Он је подсетио и да се Приштина обавезала на успостављање Заједнице српских општина и оценио да би се њеним формирањем у складу са споразумима из 2013. и 2015. године, које Приштина упорно одбија да спроведе, створила атмосфера у којој би Срби имали барем шансу за достојанствен живот и заштиту од прогона и насиља.

"Зато је у условима текућег прогона Срба постало сасвим јасно зашто Приштина одбија да испуни обавезу формирања ЗСО. Уместо стварања услова за опстанак Срба на територији Косова и Метохије, сведоци смо добро испланираних систематских и широко распрострањених мера, којима се намерно креирају неподношљиви услови живота и врши прогон Срба, те онемогућава физички опстанак српског становништва на територији Косова и Метохије", закључио је Вучић.

Вучић: Укидање динара на КиМ директан ударац на опстанак Срба и формирање ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на ванредној седници Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији да укидање динара од стране Приштине представља директан удар на опстанак Срба на КиМ, као и на формирање Заједнице српских општина.

"Свако спречавање финансирања српских школа, вртића, факултета, болница, као и амбуланти и домова здравље представља директан удар како на опстанак Срба, тако и на формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Нагласио је да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини, који кроз акт структурног насиља интензивира вишегодишњи добро испланиран и систематичан напад на српско становништво "којим је суштински почео отворени прогон Срба са Косова и Метохије.

Истакао је да ће у том смислу чињенично разобличити потпуну неутемељеност аргументације режима у Приштини који тврди да је меру укидања динара и увођења евра као јединог платног средства предузео искључиво у сврху обезбеђивања наводне владавине права.

"Молим вас да имате у виду да тзв. руководство косовских Албанаца користи термин владавина права како би искључиво нанео штету Србима и Српској православној цркви. Ради се о толико распрострањеној пракси да привремене институције самоуправе већ осам година јавно и отворено одбијају да изврше правоснажну и коначну одлуку сопственог врховног суда о враћању земљишта које је у власништво српског православног манастира Високи Дечани", навео је председник Србије.

Истиче да верује, ако имамо у виду да је такав однос Приштине према примени начела владавине права у случају објекта светске културне баштине под заштитом Унеска, који је под даноноћним обезбеђењем Кфора и окружен чисто албанским насељеним местима, а које настањује већа заједница монаха Српске православне цркве, да је јасно каквим условима режим у Приштини подвргава обично српско становништво које је такође предмет декларативне заштите тобожње приштинске владавине права.

Нагласио је да су у контексту такве приштинске тзв. владавине права подвргнути Срби и да је ислустративан пример тај што је недавно такозвано косовско правосуђе које Србе на Косову и Метохији и потенцијалне српске повратнике масовно прогони под лажним оптужбама за ратне и друге злочине једноставно донело одлуку да припадник илегалних такозваних косовских безбедносних снага Азем Куртај, који је на Бадње вече 2023. године из службеног ватреног оружја упуцао српско дете Стефана Стојановића, 11 година старог и његовог рођака Милаша, 21 годину, сада буде слободан човек и брани се са слободе.

"Али не да се брани од оптужби за очигледан покушај убиства детета, већ за дело које је еквивалентно изазивању опште опасности, као када неко рецимо баца петарде у новогодишњој ноћи. У том смислу не сме се изгубити из видокруга да је ово само један од чак 470 некажњених етнички мотивисаних напада на Србе, Српску православну цркву и њихову имовину у 2021, од када је на челу такозваног руководства косовских Албанаца Аљбин Курти, који сада руководи прогоном Срба. Међу тим инцидентима од којих су почели 2021. године су и драматични случајеви небројених полицијских пребијања и малтретирања Срба, па чак и бруталног и неиспровоцираног упуцавања Драгише Гаљка и још четворице Срба. Зашто приштински режим није сматрао да је вредно чак ни да формално спроводи истраге? Поређења ради током читавих девет година, пре Куртијевог доласка на власт 2021. на Косову и Метохији регистровано је укупно 669 таквих етничких мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто", навео је Вучић.

Истиче да приштински режим креира неподношљиве услове за живот и ставља Србе ван закона и врши њихов прогон.

"Сада тврде да је одлука о укидању легалног платежног средства динара донета како би се спроводила владавина права. Иако сама ова чињенична противречност открива да се не ради ни о каквој, па ни формалној владавини права, већ искључиво о механизму довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона", навео је Вучић.

Вучић: Динар легално валута на КиМ, евро уведен једностраном одлуком Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је динар легално средство плаћања у Србији и да самим тим не може бити забрањен на КиМ као делу територије која је у саставу Србије, а која је резолуцијом 1244 УН стављена под међународну управу, док је евро уведен на противправни начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини.

Фото: Танјуг

"Ова опасна мера режима у Приштини је предузета на противправан начин и због тога што је евро легална међународна валута коју за подручје ЕУ емитује Европска централна банка (ЕЦБ). Услед тога, очигледно је да је приштинско руководство посегло за нелегалном употребом еура што је у својим јавно доступним информацијама навео ЕУ и ЕЦБ, наводећи, да тзв. Косово, усвојило евро једнострано 2002. године и од тада га користи као своју де фацто валуту", нагласио је Вучић на ванредној седници Савета Безбедности Уједињених нација (СБ УН).

Вучић је истакао да из тога произилази да евро није легално средство плаћања на тзв. Косову.

"Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана са ЕУ и само искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са КиМ", оценио је Вучић.

Вучић је истакао да да је одлука о укидању динарског платног промета, односно динара као легалног средства плаћања на територији КиМ, само једна у низу озбиљнијих, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине, којима се врши напад на српско становништво, а којима је крајњи циљ креирање неподношљивих услова живота за Србе и њихов прогон са КиМ.

"Тешка ситуација на територији Косова и Метохије, посебно положај српског становништва, драстично се погоршао након априлских избора у четири општине на северу КиМ. Након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама, због појачане репресије и политичког обрачунавања, на захтев својих бирача напустили привремене институције самоуправе, уследили су додатни притисци и напади Приштине на српски народ", подсетио је Вучић.

Вучић је подсетио да је Приштина супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у те четири општине.

"Из разлога који су оправдани и јасни, Срби су ове изборе бојкотовали. Више од 97 одсто становника севера КиМ чине Срби, па је тако на ове наводне изборе тада изашло свега 0,029 одсто од укупног броја Срба и тек нешто више од три одсто укупно уписаних бирача. Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација", подсетио је председник Србије.

Он је додао да је након тога уследило уклањање симбола Србије и истицање обележја тзв. Косова.

"Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним местима, а сами објекти општина су ограђени и опасани бодљикавом жицом. Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су само 29. маја ранили више од 50 Срба. У тим догађајима дошло је и до трагичног и за сваку осуду рањавања припадника КФОР-а, који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Аљбина Куртија", рекао је Вучић.

Он је нагласио и да је тада из ватреног оружја рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа.

"Као што смо већ наводили, нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима. После тих догађаја, државни секретар САД (Ентони Блинкен) и високи представник Европске уније Жозеп Борељ, генерални секретар НАТО-а (Јенс) Столтенберг, као и готово сви други међународни званичници, су јасно и директно оптуживали Приштину за ескалацију на терену", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да су од њега на састанку Еуропске политичке заједнице у Кишињеву француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц тражили да позове Србе на КиМ да потпишу петицију за смену албанских градоначелника у већински српским општинама на северу.

"Ја сам им рекао да не терају Србе који су под бруталном репресијом да потписују петицију и да их тиме не понижавају. Рекао сам и да та петиција нема никаквог смисла јер је очито да нико у Европи нигде не може да легално и легитимно влада ако је изабран са три посто гласова од укупног броја бирача. У овом случају тако су изабрани Албанци у срединама где Срби чине 97 посто становништва. Нажалост, нико није хтео да то слуша и да помогне да се Куртијеви злочини зауставе. Уместо да од Приштине захтевају безусловну деескалацију, они су од Срба тражили да безусловно учествују на новим изборима које Курти није ни имао намеру да организује или омогући", нагласио је Вучић.

Вучић: Србија није ничија марионета већ независна, слободна и слободарска земља

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, на крају ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ у реплици на излагање Аљбина Куртија, да Србија није ничија марионета већ слободна, независна и слободарска земља, као и да је на КиМ према Повељи УН и Резолуцији 1244 једино прекршен територијални интегритет Србије.

"Неко мора да схвати да у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије. Нема других земаља у којима је дошло до кршења територијалног интегритета. И коначно морам да захвалим и изразим захвалност за 109 земаља унутар УН које нису признале независност Косова, да захвалим 109 народа у свету који се држе Повеље УН и Резолуције 1244", рекао је Вучић.

Такође, навео је да је поменуто у СБ УН да је Србија продужена рука Русије.

"Као поносни председник Србије, а говорим свима вама и видите да ми је лако да вас погледам у очи и кажем - да је Србија независна, суверена, слободарска земља, да ми нисмо ничије марионете, ни САД, Русије или било које друге земље у свету и тако ће и остати", поручио је Вучић.

Нагласио је да је зато толико поносан што је видео нашу прелепу заставу која се вијори пред зградом Уједињених нација.

"Хвала вам још једном што сте ме саслушали и што сте ми дали прилику да вам се обратим", истакао је Вучић.

Председник Србије је пре тога налгасио да већина земаља које су противно Резолуцији 1244 Уједињених нација признале независно Косово покушавају да нађу довољан разлог и оправдање за све што је Приштина радила и да је то ефекат који има догађај 24. септембра, што је Србија као држава осудила.

"Али неко мора да објасни и каже шта се заправо десило и зашто ја то нисам поменуо током говора. Пре свега, није добро да ништа нисмо чули о покушајима убиства српске деце зато што су носили бадњак. Али морате да знате да смо десет месеци пре случаја Бањска преговарали смо са ЕУ и САД и покушали смо да удовољимо, преклињали и молили Србе да се помере са барикада које су подигнуте због константног систематичног напада Приштине на њих. И ја сам сам примио све гаранције и од САД и од ЕУ и покушавао сам да убедим косовске Србе да прихвате те гаранције", рекао је Вучић.

Истакао је да су веровали њему, али не и ЕУ и САД.

"Рекли су - они ће да прекрше и забораве све, а наше ће ловити као зечеве. Ја сам рекао не можемо да добијемо више, морамо да верујемо нашим европским и америчким партнерима. Они су рекли урадићемо то, али и даље не верујемо да ће они да испоштују то што су нам обећали", рекао је Вучић.

Нагласио је да су три месеца после тога власти у Приштини почела да лове Србе који су подизали барикаде.

"И то је био један од разлога зашто су ти људи који су рођени и цео свој живот живели на Косову, желели да одбране своја огњишта, да одбране своје породице. Јесу ли они то с правом урадили? Не верујем, али морате да знате прави разлог. Чак и после тога почели смо истражни процес и видећемо оптужнице. Али неко мора да схвати да у складу са повељом УН и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије", нагласио је Вучић.

Вучић: Актуелна ситуација на КиМ је у супротности са резолуцијама УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је ванредна седница Савета безбедности УН о Косову заказана због ситуације која у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету.

Он је на ванредној седници СБ о Косову и Метохији, заказаној на захтев Србије рекао да је непосредан повод за седницу потез тзв Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да је њихов опстанак на територији јужне српске провинције у огромној мери директно зависан од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.

"Подаци да Република Србија из овог буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуацију на територији Косова и Метохије чини тешком. Само ове бројке јасно показују да огроман број становника на територији Косова и Метохије директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Републике Србије. Услед тога, очито је да забрана динарског платног промета, односно укидање динара као средства плаћања, директно лишава огроман број становника основних личних средстава за живот", рекао је Вучић.

Истакао је и да 1.794 српских и неалбанских пољопривредних газдинстава на територији Косова и Метохије директно зависи од динарских субвенција из Републике Србије, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на Косову и Метохији, који су директно зависни од динарског платног промета, више оперативно није одржив и могућ.

"Да сумирам, одлука да се забрани динарски платни промет, тиме Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства", рекао је он.

Према његовим речима те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије надлежности и структура су јасно дефинисани споразумом о општиниским принципима потписаним 2015. године, а који прецизно је дефинише да Србија има право да финансира ЗСО", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике