МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Терзић присуствовао литургији у Храму Светог Василија Острошког поводом обележавања Светог Трифуна
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Терзић присуствовао литургији у Храму Светог Василија Острошког поводом обележавања Светог Трифуна

14. фебруар 2024.

Обележавање Светог Трифуна, заштитника виноградара, уприличено је Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу, служењем његовог преосвештнетва епископа рашко-призренског господина Теодосија уз саслужење свештенства и монаштва.

Фото: Канцеларија за КиМ

Након литургије уследило је сечење славског колача у виноградима породице Лакићевић уз орезивање и освећење винограда уз саслужење овдашњег монаштва и свештенства и игумана из Црне Реке и Ђурђевих Ступова.

Свечаном дану орезивања присуствовао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић, као и представники општине Лепосавић и многобројни гости из Грачанице, Београда и Канцеларије ЕУ из Приштине.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић присуствовао је литургији у Храму Светог Василија Острошког, а затим и орезивању чокота на имању породице Лакићевић.

Он је том приликом честитао празник Светог Трифуна и захвалио свим породицама које, како је казао, чувају српско име и презиме на овим просторима.

"Ово је прилика да нашим сународницима широм КиМ, винарима, виноградарима, занатлијама који обележавају данашњи празник честитамо празник у име Канцеларије за КиМ и Владе Републике Србије. Хоћу посебно да се захвалим данашњим домаћинима, породици Лакићевић. Хвала свим српским породицама на КиМ, што чувају српско име и презиме и што својом привредном активношћу наши винари на КиМ помажу и подстичу и друге српске породице на овим просторима да остану и да опстану", рекао је Терзић.

Већ више пута је, како каже Терзић, имао прилику да буде сведок, шта су све вредне руке породице Лакићевић и многих домаћина на овим просторима способне да ураде и направе.

Фото: Канцеларија за КиМ

"Као што знамо, Косово и Метохија представља колевку српског виногарадарства још из времена српске средњевековне државе из доба Немањића и сходно томе наша је обавеза и одговорност да данашњи дан обележавамо и духу наше православне вере, традиције, културе и да се држимо заједно. Да будемо сложни и јединствени, да будемо уз нашу отаџбину, да се држимо наше Српске православне цркве која је кроз векове представљала темељ нашег Националног идентитета и која је увек била и која је и сада духовно уточиште српског народа, у тешким ситуацијама и под тешким околностима какве и сада имамо", рекао је Терзић.

Канцеларија за КиМ и Влада Републике Србије ће наставити да подржава овакве пројекте, рекао је Терзић и поручио народу да никада неће бити сами.

"Хоћу да поручим нашем народу, да никада неће бити сами, да ћемо увек бити уз њих као Канцеларија за КиМ и директор Петар Петковић, Влада Републике Србије, али да највећу борбу води председник Александар Вучић. Наставићемо да пружамо подршку у институционалном и у материјалном смислу за наш народ. Српски народ на Косову и Метохији никада ничији зулум трпео није па неће то чинити и дозволити ни сада. Сигуран сам да ћемо у будућности имати прилике да се радујемо политичким победама и да ћемо победити све оне који под покровитељством Аљбина Куртија и режима у Приштини, хоће да једностраним и насилним акцијама спроводећи терор, протерају српски народ са Косова и Метохије, што се никад неће догодити и што никада нећемо дозволити", истакао је Терзић.

Владика Теодосије благословио је виноградаре, домаћине и раднике и све оне који ће се трудити у раду уз благослов Господа.

"Сви који ће се трудити онако како Господ на нас гледа и очекује да на њиви Господњој се трудимо, с вером у њега поштујући његову заповест, испуњавајући реч Божију. Да живимо по њој, како би убирајући овде плодове земаљске мислили на оно што је много важније, на царство небеско и на живот будућег века. Нека је благословено, да Господ подари свој благослов и да умножи плодове ових поља и винограда", рекао је Владика Теодосије.

Директор Винарије" Лакићевић" Милан Лакићевић казао је да се данас симболично орезује винова лоза, а након тога следе и први радови у виноградима.

"Данас се симболично ореже неколико чокота који се покропе светом водицом и винoм. Циљ је да данас на Светог Трифуна, празника виноградара, дамо снагу и здравље и да се помолимо за здравље чокота, за наше здравље и благостање наших породица. После тога идемо одмах са резидбом. Данас је симболично, свечано, а од првог лепог дана крећемо са резидбом", рекао је Лакићевић.

Он је додао да су проширењем и бављењем виноградарством на овим просторима на достојанствен начин представили општину Лепосавић.

"Ми смо показали ових неколико година да се виноградарство на велика врата враћа после неколико деценија, мозда и после једног века у општини Лепосавић", истакао је Лакићевић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике