МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Београд учинио све да се пронађе решење за динар али Приштина не жели договоре
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Београд учинио све да се пронађе решење за динар али Приштина не жели договоре

18. април 2024.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу, након још једне, пете рунде разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине, да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење поводом једностране и насилне одлуке Приштине да се укине динар и платни промет Србије на простору Косова и Метохије, али да Приштина не жели да се пронађе решење.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је за следећу седмицу најавио нову рунду разговора у Бриселу и истакао да ће Београд да је прихватити и да ће показати конструктивност.

"Да желе да се пронађе решење у како кажу њиховом регулативном оквиру, решење смо могли да пронађемо још на претходном састанку где смо показали нашу конструктивност. Наш предлог је оцењен и данас као конструктиван. Приштина је дошла са нула конструктивности што је довело до тога да ништа данас нисмо могли да се договоримо", рекао је Петковић.

Он је рекао да међународна заједница треба да види ко је крив у овом процесу и ко је донео штету љдима на КиМ и погазио људска права.

Главни проблем је како је рекао Петковић, што ће Приштина одбити све што дође од стране Београда.

"Ми смо изашли са конструктивним предлогом и тај предлог је од стране Брисела, односно господина (Мирослава) Лајчака и његовог тима оцењен као веома добра основа, односно солидна основа за наставак разговора, чиме смо још једном показали да смо страна којој је стало до проналаска решења", истакао је Петковић.

Навео је да су представници Приштине дошли у Брисел, а да нису донели никакав коментар или коментаре на предлог, односно идеје Европске уније и да то јасно показује да заправо друга страна не жели ни о чему да се договара и не жели да пронађе решење када је реч о динару и платном промету Републике Србије на простору Косова и Метохије.

Петковић је нагласио да је већ пети састанак у Бриселу, а да се није померило у решавању проблема платног промета, а да, с друге стране, Срби на Косову и Метохији из дана у дан пате због те једностране одлуке Приштине и Аљбина Куртија да се забране српске плате, пензије, социјална давања, да се угрози рад српских институција, као што су школе, болнице, вртићи.

"Нама је потребно хитно решење. Потребно је да људи који раде, могу да остваре то да на Косову и Метохији могу да подигну своја примања. Њима редовно од Републике Србије на њихове рачуне стижу све принадлежности и сва примања. И у томе не постоји никакав проблем", рекао је Петковић.

Додао је да ће Београд учинити апсолутно све што је до њега да редовно на рачуне свих грађана Републике Србије на Косову и Метохији који имају примања од стране Републике Србије редовно долазе сва та финансијска средства, али да је проблем у томе што Приштина не жели да се пронађе решење за употребу динара.

Он је рекао да Приштина доноси политичке одлуке које имају за циљ протеривање српског народа са простор КиМ.

"Ви онда у таквој ситуацији не можете ни да разговарате, не можете ни конструктивно, како год да то чините, да се понашате, зато што друга страна на то не одговара. Друга страна то не жели. Због тога није ни дошло до тројног састанка и директних разговора, јер једноставно, Приштина, која није имала никакав предлог, није хтела да разговара о нашем предлогу. Дођете у Брисел, немате свој сопствени предлог, а онда нећете да разговарате о предлогу које је донео Београд који је оцењен као конструктиван", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да су разговори са Мирославом Лајчаком кренули по питању формирања ЗСО и било је неколико састанака, где су како је рекао, кренули са експертима из ЕУ да разговарају о статуту за формирање ЗСО.

"И могу да вам кажем да су ти разговори били доста добри и конструктивни. Када је Приштина увидела да то иде у правцу доброг разговора да се утврди платформа и пронађе решење за формирање ЗСО, Курти је одмах посегао за једностраним потезом, укинуо дијалог, не били пребацио тежиште проблема са формирањем ЗСО, на то да ствара хуманитарну катастрофу укудањем динара", рекао је он.

Петковић је подсетио да је у овој згради иза њега, пре 11 година, и то на сутрашњи дан, потписан Бриселски споразум 2013. године.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике