МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Приштина за кршење људских права Срба награђена процедуром за чланство у Савету Европе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина за кршење људских права Срба награђена процедуром за чланство у Савету Европе

18. април 2024.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су привремене власти у Приштини за кршење људских права Срба на КиМ награђене процедуром за чланство у Савету Европе.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Нека се питају сви ти посланици који су гласали за, како је то могуће да је Приштина данас одбила све предлоге који се тичу основних људских права - примања, плата, пензија, социјалних давања, да можете да обезбедите материјалне трошкове, да дате школама, да дате болницама, да људи могу да се лече, да деца могу да иду у школу. Дакле, неке најосновније ствари. То не може, ако су у питању Београд и Србија. А шта може? Да се Срби протерују, хапсе, упуцувају, да се свакога дана ствара таква амтосфера и на северу и јужно од Ибра, али поготово сада на северу са овим лажним градоначелницима у четири општине", рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Истакао је да српски народ напушта простор Косова и Метохије јер, како каже, више не може да живи под терором премијера привремених институција Аљбина Куртија.

"Ми ћемо поново показати да смо конструктивни. Ја ћу сутра, по повратку у Београд, заказати састанак са Квинтом, да покажем наше предлоге, да покажемо шта смо све урадили, да покажемо корак по корак како се све развијало, па да се види, коначно, ко је крив. Ми знамо да је Приштина крива, али сваког дана присуствујемо кампањама лажи које спроводи Приштина", истакао је Петковић.

Он је навео да Приштина "из дана у дан шири лажи" и додао да је лаж да су српске власти јуче ухапсиле пет лица на граничном прелазу.

"Није битно о чему је реч, битно је да се још једном нападну српски народ, Србија и председник Александар Вучић. Лажу да смо ухапсили пет лица, само једно је задржано. Лажу да смо 13 сати држали људе у аутобусима, па измишљају како им нисмо давали воду и лекове. Кажу да је прекршен споразум о слободи кретања. Па на који начин? Апсолутно сви имају право да нормално уђу у централну Србију, да се слободно крећу онако како смо се договорили у складу са свим документима и оним што је утврђено у дијалогу и споразумима. Ми од тога не одустајемо", рекао је Петковић.

Истакао је да надлежни органи Србије имају појачану контролу на граничним прелазима и додао да је то у интересу Србије, али и Европске уније за коју каже да то ради на сваком кораку.

"Имамо право да то радимо. У чему је проблем? Што се није поставило питање када су ухапсили Срећка Софронијевића, кад су упуцали двојицу српских дечака за Бадњи дан? Што се никада није поставило питање када нам малтретирају децу у Зубином Потоку, што се није поставило питање што је забрањена српска роба већ 10 месеци и не може да уђе на КиМ. Па то је права забрана слободе кретања", поручио је Петковић.

Додао је да приштинске власти заустављају аутобусе са српским верницима и ходочасницима, као и да српским спортистима, али и њему лично, као главном преговарачу у дијалогу, забрањују улазак на КиМ.

"Дакле, све то може, а кад Србија спроводи нормалну процедуру и појачану контролу, на шта има право и што је у интересу ЕУ, али и наше државе, онда је то проблем и онда се измишља и лаже и тако у недоглед, само да се скрене пажња са питања динара, са хуманитарне катастрофе коју Курти спроводи на КиМ. Сада би, пошто је запалио цео простор КиМ и протерује Србе, да запали Црну Гору и Северну Македонију где се меша у унутрашње ствари других држава", рекао је Петковић.

Поновио је да тзв. Косово никада неће постати држава, упркос томе што "неки покушавају да је силом угурају у Савет Европе и покажу да међународно право не важи".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике