МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Показали смо конструктивност,изнели предлоге,наредни састанак 13. маја
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Показали смо конструктивност,изнели предлоге, али Приштина не жели решење

25. април 2024. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Београд након седам сати разговора у Бриселу показао конструктивност, изнео своје предлоге за проналажење решења, али да Приштина не жели решење.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је новинарима у Бриселу рекао да ће се наредна рунда дијалога одржати 13. маја.

"Тешки и напети су били разговори, али су били директни што је добро. И ја и експерти смо имали прилику да изнесемо наше предлоге о идејама ЕУ и да решимо питање динара јер је Курти том одлуком угрозио опстанак српског народа. То мора хитно да се решава, у питању је постојање Срба", рекао је Петковић.

Како је рекао све време Београд инсистира на састанцима како би се разговарало и пронашло решење.

"Најновије коментаре на предлоге ЕУ смо урадили и предали Лајчаку у најбољој вери и као такви су оцењени. Све време (Бесник) Бисљими је добацивао правио паралеле, говорио да га не интересују Срби који желе да напусте КиМ већ који желе да се интегришу чиме је потврдио да је политика Куртија да нема наших људи и Срба на КиМ. У шта да се интегришу, јер Срби на КиМ већ живе у својим домовима, тамо су њихове институције", рекао је Петковић.

Он је рекао и да се нада да ће 13. маја доћи до помака, али да то не зависи од Београда који је показао конструктивност, као и да је свима јасно да је проблем у Приштини.

"На данашњи дан бележимо 500. инцидент од доласка Куртија на власт. Разговарали смо о идејама ЕУ и трудили се да их унапредумо нашим предлозима, да свако дође до решења. Али са друге стране имате Приштину, односно Бисљимија који говори шта је за њега легално а шта није. Не можете у свом свету да градите своју реалност која нема везе са оним на терену - људима, институцијама. Са друге стране је Приштина која чини све да тај живот отежа", рекао је Петковић.

Он је рекао и да Приштина покушава да намеће решење.

"И после говоре да ми желимо кризу, да смо фактор нестабилностио, а ово је већ шести састанак на коме смо показали конструктивност. Приштина би нешто другачије и покушавају да намећу решење за легализацију једностраних одлука. Пристајемо на дијалог и решење а не да једна страна све изгуби а друга све добије. То не иде", рекао је Петковић.

Он је још једном нагласио да због одлуке о забрани динара највише испашта српски народ на Косову и Метохији.

"И због тих наших људи ми се боримо да сачувамо достојанство њиховог живота, да обезбедимо наставак финансирања и давања свих примања Републике Србије за наш народ на простору Косова и Метохији. И то ћемо чинити и у наредном периоду", поручио је Петковић.

Навео је да није оптимиста по питању решења ситуације, јер како је рекао, после толико добрих предлога са српске стране, са друге стране не постоји никакав фидбек и оценио је да са стране Приштине не постоји политичка воља да се проблеми решавају.

Петковић је истакао да ће српска страна наставити да инсистира на Заједници српских општина, јер, како каже, сви проблеми се дешавају зато што не постоји ЗСО и оценио је да би спровођење споразума са приштинске стране било могуће када би ЗСО постојала.

На питање новинара о предлозима Мирослава Лајчака, Петковић је одговорио да ће на одређене нове идеје које је представио Лајчак српска страна изаћи са својим коментарима, до следеће рунде дијалога 13. маја.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике