МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Терзић и Парлић на обележавању сеоске славе у Гораждевцу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Терзић и Парлић на обележавању сеоске славе у Гораждевцу

14. мај 2024.

Литијом и традиционалним купањем крстоноше у Гораждевцу је обележена сеоска слава, којој је присуствовао велики број мештана и верника, као и представници Привременог органа и помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић и Милош Терзић.

Фото: РТ Грачаница

Обраћајући се присутнима, помоћник директора Канцеларије за КиМ, Милош Терзић је уз честитке поручио да неговањем обичаја штитимо и националне вредности и интересе и да нема те силе која ће државу одвојити од свог народа на КиМ.

„Нема те силе која може да нас одвоји од нашег народа. Синоћ у навечерје празника светог Јеремије, који је заштитник и Светитељ Гораждевца обратио сам се народу и рекао да је од велике важности да се чувају обичаји, да се негује традиција коју имамо и да све то пренесемо на будуће генерације и онда ће резултати бити у најпозитивнијем смислу те речи за српски народ. У том смислу настављамо борбу за одбрану српких националних вредности, српских националних интереса. Овај народ показује челичну вољу за останком и опстанком на Косову и Метохији. Још једном честитам данашњи празник мештанима Гораждевца, а ми ћемо наставити да се боримо за нашу државу, за нашу Православну веру и наше обичаје“, истакао је Терзић.

У својој беседи Игуман Светих Архангела, Михајло рекао је да за Србе на КиМ било и тежих страдања али да српски народ никада није поклекао и да је опстао.

Фото: РТ Грачаница

„Ево дана браћо и сестре који нам даде Господ да се окупимо овде на овом гробљу и поред ове Брвнаре, као најстарије на овим просорима и да прославимо и славимо нашег пророка Јеремију. Управо је ово село и овај крај посебно посвећено Светом пророку и зато се у овом броју окупља народ, иако је нова Црква сад у изградњи и сређивању, не може се тамо служити Литургија. Уверили смо се да је велики Бог у својим делима, данас је требало да пада киша, нас сунце греје. Имамо прилику да се окупимо у миру на овом месту, да прославимо Бога који је свима нама људима дао живот вечни. Управо оног Бога који је овим празником Васкрсења, који смо недавно прославили, показао васкрсли пут који људи који истински верују имају у векове векова. Ма колико нас терали, прогањали, сматрали нас за најгоре, ако се истински држимо Господа, Господ ће нам дати снаге и превазићићемо сва искушења која нас сналазе у животу. Иако прогоњени, иако често оспоравана вера и однос према Богу доказује и показује да је сва наша искушења и сва времена победио и да је вечно Христос с нама. Сваке године прослављамо Васкрсење, Томину недељу, данас пророка Јеремију и за све ове векове и године које су преотекле никада нисмо поклекли. Било је и тежих страдања, било је пет векова под Турцима, па је овај народ издржао, остао и опстао на овим просторима. Сигуран сам да ће опстати и за ово ново страдање и за ова нова искушења и за све ново што се дешава с нама људима. Браћо и сестре, држимо се Господа, са Господом смо моћни и победићемо сва искушења. Једино нас љубављу можемо да пребродимо сва искушења. Нека је срећна слава домаћину“, истакао је у беседи Игуман Светих Архангела Михајло.

Житељи Гораждевца верују да је Свети Јеремија њихов заштитник, захваљујући којем је ово село опстало и у најтежим временима. Светом пророку посвећена је једна од најстаријих српских цркава – брвнара из 14. века, на коју су Гораждевчани поносни.

Током одржавања литија мештани Гораждевца износе испред својих кућа трпезу, како би се учесници послужили. Најинтересантније је свакако купање крстоноше у сеоској реци, када му се придружују и остали окупљени.

У конаку код цркве Рођења Пресвете Богородице, домаћин је организовао ручак за све госте, а Привремени орган општине Пећ уприличио културно-уметнички програм у сали ОШ „Јанко Јовићевић“.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике