МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Упад косовске полиције у Поштанске штедионице на КиМ покушај изазивања немира и хаоса
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Упад косовске полиције у Поштанске штедионице на КиМ покушај изазивања немира и хаоса

20. мај 2024.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је упад тзв. косовске полиције у експозитуре Поштанске штедионице и трезор на северу КиМ ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на КиМ и да ће о томе Београд обавестити све међународне представнике.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ја ћу се колико сада чути са господином (Мирославом) Лајчаком, зваћу и представнике Квинте и обавестићемо све на међународној сцени о каквом безакоњу и терору по налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија је овде реч", рекао је Петковић.

Петковић је додао да није реч о неком обичном ескалаторном потезу већ је реч о насилном нападу и на сам дијалог с обзиром на то да је питање динара и решавање судбине Поштанске штедионице постало саставни део дијалога.

"Аљбин Курти је сачекао да прође дијалог и, пошто је доживео неуспех за чланство тзв. Косова у Савету Европе, онда је посегнуо за новим једностраним потезом који има за циљ да изазове немире и хаос. Очигледно да тај човек - балкански пироман Аљбин Курти жели рат и жели страдање српског народа на Косову и Метохији", оценио је Петковић.

Петковић је додао да Курти последњих месеци покреће све акције на северу КиМ, како би протерао српски народ са тог простора.

"Ми смо до сада имали седам састанака у Бриселу на тему дијалога и колико год је наша страна излазила са различитим конструктивним предлозима који су као такви оцењени од стране многих на западу, приштинска страна није желела ни око чега да се договори", рекао је Петковић.

Оценио је да је сада јасно да је Приштина, како је рекао, све време симулирала присуство и учешће у дијалогу, јер је очекивала да буде награђена чланством у Савету Европе.

"Пошто су сада доживели неуспех, онда је јасно да је главни циљ одлуке о укидању динара, не само да се забране плате, пензије, социјална давања, да се укину давања за наше српске институције на Косову и Метохији као што су болнице, школе, вртићи, него је намера и да се затвори Поштанска штедионица - свих пет експозитура које су отворене 2018. године", рекао је Петковић.

Он је нагласио да у банкама Поштанске штедионице ради укупно 89 особа.

"Према информацијама које тренутно имамо са терена, косовска полиција је упала у све просторије, тамо и даље противправно и насилно држи запослене који су се ту нашли у тренутку упада у експозитуре банке Поштанске штедионице. Јасно је да овде није реч о укидању динара, већ протеривању српског народа и гашењу српских институција на северу Косова и Метохије", рекао је Петковић.

Додао је да у тренутку упада косовске полиције у банку Поштанске штедионице у експозитурама није било динара, те да и са тачке гледишта Приштине није било основа за насилни упад.

"Аљбин Курти не жели никакав договор, нити решење које би ишло у прилог српском народу на КиМ. Све време у Бриселу (главни преговарач у дијалогу са Београдом Бесник) Бисљими је глумио да жели да се договори, да жели решење, али је из састанка у састанак одбијао све наше предлоге и ништа није желео да прихвати, чак и кад смо понудили да исплаћујемо у еврима, чак и кад смо понудили да формирамо ново привредно предузеће", нагласио је Петковић.

Петковић је оценио да је Бисљими одбио све предлоге, јер је чекао тренутак када ће се завршити састанак комитета министара у Савету Европе како би Приштина кренула са гашењем српских институција - у овом случају банке Поштанске штедионице, трезора банке Поштанске штедионице и Пошта Србије.

"Јасно вам је да тај човек не жели дијалог, не жели решење, он само жели да протера српски народ са простора Косова и Метохије", нагласио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике