МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Парлић присуствовала освећењу новоизграђене цркве Свете Тројице у селу Родељ код Лепосавића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Парлић присуствовала освећењу новоизграђене цркве Свете Тројице у селу Родељ код Лепосавића

26. мај 2024.

Владика рашко-призренски Теодосије освештао је данас у селу Родељ код Лепосавића новоизграђену цркву Свете Тројице и том приликом поручио да српски народ на Косову и Метохији подиже нове храмове „желећи управо молитву и љубав коју показујемо не само према својим најближим, него према свим људима“.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић која је присуствовала освећењу цркве, навела је да ће Канцеларија помоћи да се на овом месту обнови и реконструише већ постојећи парохијски дом.

У селу Родељ пред великим бројем верника после два века освештана је црква Свете Тројице. Светом архијерејском литургијом и благословом владике Теодосија, уз саслужење свештенства и монаштва, данас је у селу Родељ обављено освећење цркве Свете Тројице.

Велики број верног народа из села Родељ и околних села, међу којима и представници општине Лепосавић и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, окупили су се како би присуствовали чину освећења цркве.

„Данас смо освештали овај диван храм“, казао је Владика Теодосије и додао да онај народ који подиже храмове има будућност.

„Сву своју љубав према Богу према цркви ви сте показали управо на овом месту, подигнувши овако диван храм у славу божју, где ћемо долазити и где ћемо се овде сретати са живим Богом, јер Бог станује у дому своме и овде Господу изливати молитве своје и туге и радости. Све оно што живимо и ако верујемо у Бога и Бог је са нама. Сваког часа сваког тренутка и зато је ово један добар знак за све вас који живите овде, али и за све нас који данас живимо на Косову и Метохији. Као одговор наш, свима онима који нама не желе добро и који окрећу главу од нас и хоће да нас понизе на разне начине, а нико нас не може понизити ако сами себе не понизио, својим животом и својим делима, свима њима ово је данас наш одговор да ми управо подижемо храмове Господње и да ми желимо управо молитвом и љубав коју показујемо не само својим ближњим, него према свим људима тако је Господ и заповедио. Онај народ који подиже храмове у најтеже време тај народ је окренут Господу, тај народ има будућност и тај народ гледа у будућност, као некада што су наши Свети краљеви и архиепископи, патријарси подизали задужбине, храмове гледајући у будућност и мислећи на генерације које треба да дођу које ће бити после нас, тако и ми ево и у наше време не само да чувамо оно наслеђено него и подижемо и обнављамо нове храмове и освећује уз славу Божју“, рекао је владика.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је додао да је данас на овом месту свештеник надлежни отац Драган Ђукић одликован чином протопрезвитера, и додао да је он од данас прота кога народ воли и поштује, он ће бити испред других свештеника и испред свих нас који ће нас водити Христу.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић захвалила се на прилици да данас буде са мештанима села Родељ и додала да је величанствен догађај подигнуте цркве на старом црквишту након два века.

“ Када се једно звоно зачује данас на Косову и Метохији у садашњем тренутку на делу територије где је окупирана земља, то је значајније него да се сагради град било где у свету. Значај изградње ове цркве говори много и ја се искрено надам да ће ова звона од крштења до духовног рођења, до смрти једног хришћанина пратити кроз цео живот. Уверена сам да ће ово звоно данас на овој новоизграђеној цркви окупљати народ само у добру и оно јасно показује истрајност овог народа да опстане кроз векове и надам се да ће његов звук отерати сво зло са којим се овај народ суочава. Данашња црква је саграђена на иницијативу младих из овог села Родељ, али и из оближњих села тако да ти млади показују шта они мисле о садашњем тренутку и како ће се у будуће борити против свега. Управо тим младим људима Канцеларија за Косово и Метохију, одлуком директора Петра Петковића, помоћи ће да се обнови и реконструише већ постојећи парохијски дом, са жељом да се у њему окупљамо поводом рођења и нових крштења деце. У овом крају и у општини Лепосавић се кроз историју гасило кандило вере, посебно шездесетих година, али оно што радује је то да има толико новосаграђених цркава на северу Косова и Метохије и чини ми се као да нас Бог учи и показује нам пут којим заправо треба да идемо, да би се одбранили од свега у свом овом злу у коме се налазимо. Свим мештанима у своје лично име и у име директора Канцеларије за КиМ честитам овај велики дан који заиста говори много. Црквена звона и црква која је саграђена има већи значај него да смо било шта учинили и урадили јер она заправо говори где смо, колико ћемо да боравимо овде и шта остављамо будућим генерацијама“, казала је Парлић.

Славољуб Савић мештанин села Родељ поручио је да је у овим тренуцима најважније да се народ сложи и окупи око цркве како би сачували свето Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„На овом месту до ницања овог прелепог здања и данашњег освештања црквина је била место на којем смо се окупљали, место где смо сваке године за други дан духова Свете Тројице долазили и присуствовали Литургији. Овде је било место окупљања свих мештана, не само села Родељ него и околних села и људи из окружења. Данас је направљен један велики чин освештања овог храма што за народ овог краја заиста значи много. Шта за нас на Косову и Метохији значе светиње, значе сведочанство да смо овде, да смо овдашњи и да смо на своме. За ову децу која су се окупила исто тако значи много, значи да су им овде рођени дедови, прадедови, да су кроз историју живели овде и да ће остати да живе на овим просторима. Једна порука са једног оваквог чина би била, да се сви сложимо, окупимо око цркве и чувамо наше Свето Косово и Метохију“, казао је Савић.

Стафан Милосављевић председник Црквеног одбора каже да се нада, да ће се у овој цркви венчавати и крстити будући нараштаји.

„Данас смо се окупили у циљу освећења цркве Свете Тројице. Пре три године Благословом Преосвештенства Господина Теодосија добили смо благослов за изградњу храма, цркве Свете Тројице. Нас шест села Родељ, Кости Поток, Ловчји Поток.,Мајдево, Крушчица и Зрносек уз помоћ општине и других донатора успели смо да саградимо у року цркву. Даће Бог да се у њој окупљамо за свету литургију, за венчања и крштења“, казао је Милосављевић.

Првослав Антонијевић члан Црквеног одбора и један од донатора рекао је да су упркос многим искушењима успели да изграде и освештају овај свети храм.

„Велика је част и задовољство што смо данас овде и што смо учествовали у изградњи овога храма који је јединствена прилика која се може човеку указати у животу. Било је ту доста искушења, али смо ипак успели да на данашњи дан освештамо храм који је први пут помињан у записима у осамнаестом веку, а ето наши преци су оставили нама да га обновимо и ми се сада надамо да ће он вековима остати овде да обележи један православни простор на Косову и Метохији“, рекао је Антонијевић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике