МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »У Грачаници одржана комеморативна академија поводом годишњице убиства Димитрија Поповића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

У Грачаници одржана комеморативна академија поводом годишњице убиства Димитрија Поповића

04. јун 2024. Извор: Танјуг

Парастосом на гробљу, паљењем свећа испред спомен капеле и комеморативном академијом данас је обележена 20. годишњица од убиства Димитрија Поповића из Грачанице.

Фото: РТ Грачаница

Седамнаестогодишњи Димитрије Поповић убијен је хицима из ватреног оружја испаљеним из аутомобила у покрету, док се налазио са друштвом у киоску брзе хране.

За убиство Димитрија оптужени су Љабинот Гаши и тада малолетни Алберт Краснићи из Приштине - Гаши је ослобођен кривице, а Краснићи је осуђен на девет и по година затвора.

Мајка свирепо убијеног Димитрија, Јоргованка Поповић нагласила је да је после двадесет година бол за изгубљеним дететом све јача и истакла да је њен син страдао само зато што је Србин.

"Мајка га није ни загрлила ни помиловала. Са њим сам увек причала о свему. Убио га је Албанац. Мој Димитрије је страдао само зато што је Србин. Хвала Богу да су остала деца остала жива. Као мајка могу да кажем да не желим да ниједна мајка изгуби своје дете, без обзира које је националности. Сваке године мени долазе да им продам кућу, ја не желим да идем одавде. Замолила бих све које имају страдале да не носе своје упокојене са Косова и Метохије, јер они гробовима чувају ову земљу. Мој Димитрије је био прва жртва после 17. марта", рекла је она.

Владика рашко - призренски Теодосије поручио је са комеморативне академије да нас невина жртва младог Димитрија обавезује да будемо оно што смо вазда били, "народ Божији и светосавски".

"Породица Поповић је изнедрила нашег Димитрија који је ходио овом земљом, обилазио манастир Грачаницу и који је имао јасно опредељење, још као дете и као младић. Када се деси нешто попут онога што се десило пре 20 година после мартовског погрома овде у Грачаници и то од руке злочинаца из мржње, од руку оних који би хтели да сви нестанемо са ових простора, та смрт је нешто посебно. Она се тешко може схватити, али ми хришћани разумемо зато што имамо веру", рекао је Теодосије.

Додао је да је жртва Димитрија, младића од 17 година, потпуно невина жртва, али и на неки начин и дар свима нама, јер, појаснио је он, само је онај народ који има свете мученике жив и има будућност.

Фото: РТ Грачаница

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић оценила је да су у оваквом тренутку пред безразложним и бесмисленим страдањем невиног детета речи сувишне.

"Аболацију и дозволу да наставе да некажњено убијају, пале и протерују, добили су од међународне заједнице, а нама је та иста међународна заједница подарила патњу, тугу, бол, погром и оно што је најболније, прикривање истине. Наш дечак Димитрије убијен је на самом почетку овоземаљског живота, али сви ми као хришћани знамо да је он међу анђелима", рекла је Парлић.

Додала је да је крв убијеног Димитрија на рукама оних који су овај злочин могли и морали да спрече и послала подршку свих представника владе на челу са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

"Захваљујући култури сећања наше косовско - метохијске жртве живе. У име те културе сећања, у име председника Републике, свих чланова владе, посебно у име директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића обећавамо да ће сећање на нашег Димитрија бити присутно, не само овде и сада већ ће се ширити и расти у свим градовима државе Србије", казала је Парлић.

Комеморативној академији у Дому културе у Грачаници присуствовали су још и Димитријева родбина и пријатељи, представници Српске листе и локалних самоуправа.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике