МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Срамна и антицивилизацијска одлука Приштине да се забрани роба из централне Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Срамна и антицивилизацијска одлука Приштине да се забрани роба из централне Србије

14. јун 2024. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да Приштина одлуком да забрани српске производе на КиМ најдрастичније крши људска права и да је незамисливо да се то дешава усред Европе. Када посматрате најдиректнију штету која је проузрокована овом одлуком, то је неких 210 милиона евра, али реална штета је заправо много, много већа, рекао је Петковић.

Фото: РТС

Прошло је годину дана од одлуке власти у Приштини да забрани српске производе на Косову и Метохији. У овом тренутку Срби се суочавају са намером Аљбина Куртија да исели српске породице са севера покрајине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да годину дана траје антицивилизацијска одлука Аљбина Куртија да се забране српски производи.

"Најдрастичније решење којим се крше људска права. Незамисливо је да се на такав начин руше људска права усред Европе“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, десетину пута су се обраћали на бројне адресе, али нико из међународне заједнице не реагује, никога није брига како живе Срби.

"Курти је Србима укинуо право на живот, право на глас, укинуо железницу, право на лечење, право на динар. То јасно показује каква је политика Аљбина Куртија", напомиње Петковић.

Тражење алтернативе

Директор Канцеларије за КиМ каже да је српски народ навикао на српске производе и да су они када је ступила забрана производа морали да се сналазе и да траже алтернативу, да купују скупље и мање квалитетне производе.

Фото: РТС

Како је реко, ово је други пут да ступа оваква одлука, први пут се то догодило за време Харадинаја када су уведене таксе од 100 одсто и та одлука је трајала две године, а сада Куртијева одлука траје већ годину дана.

Привредна комора Србије проценила је почетком године, у јануару, да је штета за шест месеци била чак 150 милиона евра.

Радње, продавнице и дућани затворени

"Курти директно крши и Цефту и Бриселски споразум и у том смислу, када посматрате најдиректнију штету која је проузрокована овом одлуком, то су сада неких 210 милиона евра, али реална штета је заправо много, много већа. Зато што су, прво, најдиректније угрожени Срби на Косову и Метохији, зато што су многе радње које су директно зависиле од српске робе, мали дућани, продавнице, затворени", рекао је Петковић.

На овакав начин, многи привредници и произвођачи српских производа губе своје тржиште на простору Косова и Метохије, истиче Петковић.

Амбасадори се не оглашавају

Петковић каже да за годину дана колико траје забрана српске робе нисте могли да видите амбасадоре страних земаља да се нешто посебно оглашавају по том питању.

"Видећете, неће се ни данас огласити. Али зато, када треба да се нападне српско јединство, Српски сабор, да се заправо нападне идеја да Срби имају права да разговарају о својој будућности, онда видимо буквално нападе и из региона, али и са запада готово сваког дана“, напоменуо је.

О исељавању српских породица са севера КиМ

Коментаришаћи одлуку о исељавању сто српских породица са севера КиМ из својих станова, Петковић је рекао да Курти не мирује и да чини све да настави своју политику етничког чишћења и протеривања српског народа са простора Косова и Метохије.

"И у том циљу је и ова одлука тзв. косовске агенције за верификацију имовине, која подразумева између осталог и то да се исељавају Срби из својих станова. Наиме, почетком овог месеца та тзв. агенција је послала обавештења на бројне адресе Србима на северу Косова и Метохије власницима станова који су откупљивали станове од Трепче и других друштвених предузећа пре 25-30 година са захтевом да се иселе до краја јуна, а ако се не иселе да ће бити присилно истерани из својих станова. Ја сам већ поставио питање и Квинти и многима," навео је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике