МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић са Јенчом и Зијаде о опасностима једностраних потеза Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић са Јенчом и Зијаде о опасностима једностраних потеза Приштине

17. јун 2024.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америку у Одељењу за политичка питања и изградњу мира, Мирославом Јенчом. Састанку је присуствовала и специјална представница генералног секретара УН и шефица Мисије УН на КиМ (УНМИК), Каролин Зијаде.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је детаљно информисао саговорнике о ситуацији у нашој јужној покрајини и опасностима које региону прете од једностраних и све ирационалнијих потеза Приштине, указавши на чињеницу да је Приштина низом једностраних аката угрозила годинама грађену стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини.

У том контексту директор Канцеларије за Косово и Метохију је госте упознао са серијом недавних напада на Србе и опасним демонстрацијама силе Приштине, истакавши последњи инцидент који се за викенд догодио у Лепосавићу, када су Куртијеви специјалци потегли дуге цеви и употребили сузавац против српских младића, који су певали на прослави рођендана, а потом без икаквих основа и налога упали у две српске школе. Петковић је указао и на намеру Приштине да исели више од 100 српских породица из њихових станова на северу КиМ, покушавајући тиме да насилно измене етничку структуру овог дела покрајине, али и да се навршило годину дана од забране увоза српске робе на КиМ, што су све фактори који утичу на то да се српски народ на КиМ осећа небезбедно и несигурно што све води даљем исељавању.

У правцу нових ескалација на терену, према Петковићевим речима, води и недавна Куртијева одлука да забрани употребу динара у покрајини и платни промет са централном Србијом, са намером да Србе остави без свих видова примања, да им онемогући лечење и школовање и у крајњој инстанци да се српске институције и српски народ заувек протерају са Косова и Метохије. Директор Петар Петковић је изразио забринутост и због чињеница да Приштина упорно одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, нагласивши да ЗСО представља предуслов за обезбеђивање индивидуалних и колективних права Срба, односно за опстанак српског народа на КиМ.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао и на једнострано кршење споразума о слободи кретања, јер Приштина све чешће забрањује српским званичницима да уђу на територију КиМ и буду са својим народом, помажући му у реализацији многих пројеката, који су од животног значаја за њих. Петковић је истакао да су у том безумном кршењу основних цивилизацијских норми, везаних за слободу кретања, приштинске власти недавно вратиле и српског патријарха Порфирија са административног прелаза.

Такође, Петковић је скренуо пажњу и на недавно одржан лажни референдум за смену нелегитимних албанских градоначелника на северу КиМ, нагласивши да Курти не мари ни за право, ни за демократску процедуру, јер је одлучан да у четири српске општине спроводи власт са 3,5 одсто подршке албанских гласова.

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић је закључио да је је упркос свим досадашњим опструкцијама и опасним, насилним и једностраним акцијама Приштине, Београд и даље опредељен за решавање свих несугласица на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима, јер је то једини начин да се обезбеди дугорочна стабилност у покрајини и у целом региону.

На крају разговора, директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић је изразио захвалност Мисији УН на КиМ на досадашњем раду и статусној неутралности, истакавши да је кроз вишегодишње искуство сагледан значај деловања Мисије УНМИК у складу са њеним мандатом за Србе и остале неалбанце у покрајини.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике