МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести » Стојковић присуствовала отварању изложбе ликовне колоније „Видовдан 2024“
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Стојковић присуствовала отварању изложбе ликовне колоније „Видовдан 2024“

26. јун 2024.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић присуствовала је отварању изложбе радова насталих на овогодишњој ликовној колонији „Видовдан 2024“ и додели награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ у Дому културе „Грачаница“.

Фото: ТВ Мост

Стојковић је истакла да ће Канцеларија за КиМ увек подржавати овакве догађаје.

„Видовдан је датум који је нама симболичан и важан и верујем да је поред нашег културног наслеђа био велика инспирација нашим уметницима за стварање уметничких дела и зато вечерас сви имамо прилике да уживамо у њима. Канцеларија за КиМ увек је подржавала и увек ће подржавати овакве и сличне догађаје“ рекла је Стојковић.

„ Владимир Антић своје записе остварује у акварел техници, која је у класичном сликарству старим мајсторима служила као један од начина подсликавања пре сликања уљем, а он храбро и одважно акварел користи као прву и задњу мисао у више подфаза. Атмосферска лепршавост, ваздушасти простор и силуете живог света, само су неки од многобројних мотива које уметник истражује, истакла је сликарка Милица Костић.

Награду „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на Ликовној колонији „Видовдан 2024“, уручио је брат Димитрија Поповића, Срђан Поповић, добитнику Владимиру Антићу из Косовске Митровице.

„Велика је част да будем вечерас са вама овде у Грачаници и што сам добитник ове награде.Овде има јако квалитетних уметника и драго ми је да сам добитник овогодишње награде „Димитрије Поповић“, истакао је Антић.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2024. годину у саставу мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Маја Тодић, мастер сликарка, Небојша Јевтић, историчар уметности, донео је одлуку да награду за животно дело у области ликовних уметности „Лонгин“, додели историчару уметности, редитељу, сценаристи и ликовном критичару, Ђорђу Кадијевићу из Београда који из здравствених разлога није могао да присуствује уручивању награде.

Фото: ТВ Мост

„Ђорђе Кадијевић, ликовни критичар и историчар уметности, филмски и ТВ режисер, сценариста, један је од најистакнутијих савремених српских интелектуалаца. Кадијевић се бави ликовном критиком, публицистичким и есејистичким писањем о уметности, а ликовно-критичке и естетичко-теоријске огледе објављује у дневним новинама „Политика“, као и у стручним часописима. Лонгин признање је данас уписало још једно име ликовне уметности и свеколике културе – Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепоти трајања и трагања за бољим и лепшим на овом свету, већ више од шест деценија делатно присутан на нашој културној сцени, подједнако успешан у неколико стваралачких дисциплина. Он оваплоћује ону врсту аутора која је својим присуством, истином и радом у критици али и драматургији оставила велики траг у нашој култури, креирајући једну средину у којој је могла да се појави аутентична српска уметност.“, истиче се у образложењу жирија.

Овогодишњу изложбу радова са ликовне колоније 2024.године отворио је проферсор Факултета савремених уметности у Београду Славиша Филиповић.

„Званично отварам 26. по реду изложбу ликовних радова који су настали на овогодишњој ликовној колонији баш овде у срцу КиМ.Мој утисак када сам видео овогодишњу колонију где је учествовало 11 колега са Косова и Метохије, централне Србије и Македоније довели су светлост и очараност косовскометохијском природом и живот који овде живимо“.

Сваке године, мајка Димитрија Поповића уручује пригодне поклоне мајицу и медаљу уметнику који је освојио награду посвећену убијеном дечку.

Јоргованка Поповић је поручила да је је ова земља света и да сви треба да је чувамо ма колико било тешко.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина, Општина Грачаница.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике