МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Тајић присуствовао Видовданској седници у Грачаници
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Тајић присуствовао Видовданској седници у Грачаници

27. јун 2024.

У Дому културе у Грачаници одржана је традиционална свечана Видовданска седница Привременог органа СГ Приштине и Општине Грачаница којој су, поред представника локалних институција, присуствовали и представници Епархија рашко-призренске, заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић, али и велики број званичника из централне Србије и региона.

Фото: ТВ Мост

Заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић је у име Владе Републике Србије и директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића честитао празник Србима на Косову и Метохији.

„Косово и Метохија је темељ и основ нашег идентитета, а у том корену нашег идентитета налази се Видовдан. Видовдан и Косово и Метохија су чврсто уплетени у један сноп, у један појам и један доживљај српске историје. Дан битке на Косову пољу 1389. године дубоко је укорењен у свести народа и опстаје до данас упркос свим токовима историја. Видовдан је, како је рекао владика Николај, једна огромна висина са које се да прегледати сва наша историја уназад и унапред“, рекао је Тајић.

Додао је да се на данашњи дан сећамо и поклањамо сенима оних који су дали животе за одбрану отаџбине, српства и православља.

„Изазови и тешкоће и данас су присутни на овим просторима, политичко-безбедносна ситуација, константно кршење постигнутих споразума, угрожавање мира и спокојства грађана, угрожавање основних људских и политичких права српског народа, слободе кретања, као и свакодневног и сваковрсног притиска на српски народ са циљем протеривања Србије и Срба са ових простора у основи ословљено на моћ јаких који диткирају своја правила и покушај да се наше национално биће измести ван колевке српства, вековних светиња, срца православне традиције, истовремено поставља низ препрека у нашој опредељености да одржива и дугорочна решења за настало стање треба тражити кроз дијалог, у складу са интересима наших грађана, уз очување мира, стабилности и сигурности“, рекао је Тајић.

Он је подсетио да су такозване косовске власти забраниле долазак за Видовдан директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу.

Свечана седница започела је интонирањем химне „Боже правде“ коју је извео хор „Милутин“.

Испред Епархије на седници је говорио епископ новобрдски Иларион који је истакао да нас Видовдан подсећа да је духовна битка пре свега у човековом срцу.

„Свакога дана се дешава Косово и Метохија, свакога дана се дешава армагедон у нашем срцу, свакога дана бирамо да ли ћемо се приволети царству земаљском или царству небеском. Оно чему нас учи Свети кнез Лазар јесте да је земаљско за малена царство, а то је оно царство које се задобија када учиниш јуриш на непријатеља и када обележиш међе те освојене или одбрањене територије крвљу и тог непријатеља, али честити кнез је изабрао оно царство које се задобија властитом крвљу, крвљу коју ми проливамо жртвујући себе за ближње своје, за веру и отачаство. Свако прегнуће, свака борба која се чини са вером у Бога и зарад љубави, и према Богу, и према ближњем, па чак из љубави и према непријатељу, кога треба да поштујемо, чему нас учи чувено казивање о чојству и јунаштву, то је заправо оно царство за које се Свети кнез Лазар определио“, рекао је владика Иларион.

Фото: ТВ Мост

Преседник Привременог органа СГ Приштине Новак Живић истакао је да Видовдан није само датум у календару и да Космет није само парче земље и обична тачка на кугли земаљској.

„Видовдан је светковина, завет и код части. Видовдан је простор без времена, трајање, вечност и светиња. Видовдан је и опасан датум уколико заборавимо изворност његове величине, то је опомена да су светосавље и косовски завет одредница нашег идентитета, наше везивно ткиво различитих идеја. Чудесна је непролазност Видовдана. На пољу Косову је те 1389. године изгинуо цвет српске младости, али је лоза славних предака изнедрила снажне наследнике косовских јунака. Распето Косово и Метохија уз Божју помоћ није у смртном ропству већ васкрсава после сваког страдања. Народ, црква и држава, попут светог тројства, чврсто држе стег барјака светосавља које је изнедрило Косовски завет“, рекао је Живић.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић истакла је да Видовдан није само сећање на бој, него дан који је уткан у идентитет и постојање сваког од нас.

„Он је симбол нашег јединства, пркоса и наде да можемо све и морамо све, за нас, за нашу децу, због свих невино страдалих косовско-метохијских жртава“, рекла је Шубарић.

Грачаница, која је вековима истрајавала и одупирала се свим искушењима, била је и остаје, истиче Шубарић, душа нашег народа и живо сведочанство и уточиште наших мука и страдања.

„Отимају нам кроз векове, од славног Видовдана, па до данас, житна поља и прагове, живот и право на живот. Али ево нас и даље, постојано стојимо и сведочимо српско име и пезиме. Врлине косовских јунака и снага Видовдана крчила су нам пут из најмрачнијих ноћи ка светлости и нади. Наша историја исткана је од несебичних примера храбрости у којима наилазимо инспирацију која нам је била и биће мотив за сваки нови дан“, рекла је Шубарић.

Седницу је пратио богат кутлурно-уметнички програм у којем су учествовали ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Лапљег Села, балерине Балетске школе у Грачаници извеле су кореографију из представе „Лепотица и звер“, а Венац се представио сплетом игара са централног Космета.

Захвалнице су додељене ученицима са централног дела Косова и Метохије који су у протеклом периоду освојили значајна места на различитим такмичењима, али и заслужним институцијама и појединицима, међу којима су, Народно позориште „Притшина“, Црвени крст „Грачаница“, Школа балета у Грачаници, директорка Народне библиотеке Бранкица Костић, учитељ у пензији Љубомир Максимовић, Епархија рашко-призренска и Канцеларија за КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике