МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Пројектом бесплатне правне помоћи ЕУ шаље јасну поруку Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Пројектом бесплатне правне помоћи ЕУ штитимо имовину расељених на КиМ

21. децембар 2023.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је, на завршној Конференцији пројекта бесплатне правне помоћи, поручио да је питање имовине неприкосновено људско право и да када иза таквог пројекта стоји Европска унија, то значи да и Брисел шаље јасну поруку Приштини.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Када је реч о Пројекту бесплатне правне помоћи, морам да кажем да је то један од ретких пројеката који показује своје хуманости и с тим у вези желео бих да захвалим делегацији ЕУ у Србији и господину Жиофреу који добро разуме потребу једног оваквог пројекта", рекао је Петковић.

Навео је да захваљујући том пројекту и његовом дугогодишњем финансирању, сви у тиму бесплатне правне помоћи, на челу са тим лидером Радошем Дабетићем, као и свим адвокатима, по целом Косову и Метохији, пред приштинским правосуђем, боре се неустрашиво, за сваку стопу српске земље, сваки квадрат стана и свега онога што је узурпирано од стране Приштине и, како је додао, у томе успевају.

"Од 6.600 клијената, колико се јавило од почетка постојања овог пројекта, преко 3.000 је позитивно решено, а то је велика ствар и хвала ЕУ на томе, што је препознала значај једног оваквог пројекта", рекао је Петковић.

Питање имовине је, према његовим речима, неприкосновено људско право.

"И када иза таквог једног пројекта стоји ЕУ, у Приштини се онда не понашају онако бахато како се генерално понашају према Србима, већ морају да имају неку врсту резерве, јер иза тог пројекта стоји ЕУ, која између осталог шаље и јасну поруку да је приватна имовина неприкосновена, да је светиња", истакао је Петковић.

Како је навео, значајно је то што је обезбеђен нови пројектни циклус у наредне две године што је, како додаје, важно да би адвокати наставили своје поступке.

"Пројекат даје наду Србима на Косову и Метохији да су њихова права и живот на КиМ поред свих проблема и изазова ипак могући", нагласио је Петковић.

У том смислу, навео је пример Драгице Гашић, повратнице у Ђаковицу, истичући да је она прва жена повратник и да се нада да неће бити и последња.

"Нема јутра да се не чујемо. Својом храброшћу и залагањем пројекта Драгица је успела да оствари своје право и врати се у свој стан у Ђаковици. Више десетина организација из Приштине је протестовало и тражило да буде исељена и то како не би било повратника у Ђаковици. Чак су јој и забранили у оближњим продавницама да купује хлеб, па смо обезбедили да јој на праг доносе храну. Борићемо се и даље за сваког нашег повратника. Драгица Гашић је и даље у свом стану, успела је захваљујући пројекту. Она је прва жена повратник, надам се да неће бити последња", рекао је Петковић.

Он је даље додао да се Срби суочавају и са многим другим проблемима, као што је наставак узурпације приватне имовине, застрашивање интерно расељених који желе да се врате.

Како појашњава, застрашивања се дешавају тако што када дођу у своје село да посете често порушену кућу, да оду на гробове својих најближих, Срби наилазе на притиске да продају своју имовину, а ако неће да продају, одмах се појаве комшије који их оптужују за наводне ратне злочине, држе их у казаматима док се не докаже да су невини.

"Али, порука је већ послата да нису добродошли и њима и онима који размишљају о повратку", казао је.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Наглашава да се мање од два одсто интерно расељених лица вратило на своја огњишта и истиче да је већи повратак у Руанди, него на Косово.

Говорећи о хапшењима Срба на КиМ, Петковић је још једном позвао представнике међународних организација на КиМ да се позабаве случајем ухапшеног Зорана Костића.

"Реч је о старијем човеку из Прилужја, оптужен је за наводне ратне злочине, тежак болесник, неколико месеци је у притвору. Тек је на наше залагање одведен у приштинску болницу где је оперисан. Лекари су га унаказили и он и данас има крварење. Више није питање да ли ће изаћи из притвора, већ да ли ће остати жив", испричао је Петковић позивајући поготову Еулекс да се позабави тим и свим другим случајевима, истичући да је такво понашање неприхватљиво.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре изразио је задовољство због постигнутих резултата и захвалио партнерима - директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и његовом тиму, комесарки за избеглице и миграције Наташи Станисављевић за допринос.

- "Наша заједничка дужност је да се постарамо да сви грађани имају остварена права. То значи приступ праву за све људе, то је основно право", нагласио је Жиофре.

Он је навео И да ЕУ подржава Србију већ 15 година у остваривању права када је реч о имовини на Косову и Метохији и да ће наставити са подршком, а најавио је и нову фазу овог пројекта од 1.јануара 2024.године.

На Конференцији пројекта "Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расеЉених лица, избеглица и повратника" представЉени су резултати петогодишњег трајања овог пројекта који је реализован уз подршку Европске уније и Канцеларије за Косово и Метохију.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике